ÚVODNÁ STRÁNKAROZMANITÉ VIETNAMSKÉ A ÁZIJSKÉ JEDLÁPODNIKY HANOI GARDEN V BRATISLAVE

Ešte do nedávna bola vietnamská kuchyňa v porovnaní s niektorými ázijskými kuchyňami, predovšetkým čínskou, thajskou, indickou či japonskou, málo známa.
Len v posledných troch či dvoch dekádach, vďaka súhre viacerých činiteľov, svet vietnamskú kuchyňu začal objavovať. Bol príjemne prekvapený, ba priam nadšený.
Dnes je gastronomické umenie tejto malej krajiny v juhovýchodnej Ázii čoraz známejšie vo všetkých kútoch zemegule; mnohí dokonca považujú vietnamskú kuchyňu za jeden z najlepších gastronomických smerov sveta.

Najznámejším výtvorom vietnamskej gastronómie je jednoznačne, bez čo najmenšej pochybnosti rezancová polievka „Pho“ (čítaj fo). Odvtedy, čo sa Pho stala známou vo všetkých kontinentoch zemegule, pravidelne zaujíma popredné miesto v rebríkoch najobľúbenejších jedál Ázie a sveta.
Nie je žiaden div, prečo táto misa, kde hebké biele prúžky širokých ryžových rezancov (viet. "bánh phở") a jemné plátky hovädzieho resp. kuracieho mäsa dokonale splývajú s čarovným vývarom z kostí i korenín a ich chute i vône sú ešte obohatené čerstvými ázijskými bylinami, dokáže hravo a rýchlo získať obľúbenie každého labužníka.

Tofu rezancová polievka Pho Mušľová rezancová polievka Pho
Rezancová polievka Pho s morskými plodmi Vegetariánska rezancová polievka Pho

Rezancová polievka Pho sa vo Vietname pripravuje v nespočetných variáciách: tradične hovädzia, o trochu menej tradične kuracia, potom kačacia, bravčová, vegetariánska (namiesto mäsa sa používa zelenina alebo tofu, i vývar je bezmäsový), dokonca rybacia, krevetia, mušľová a najmodernejšie pštrosia či s údeným mäsom ...
Do kategórie Pho mnohí Vietnamci dokonca zaraďujú i niektoré jedlá pripravené zo širokých ryžových rezancov s typickými chuťami a vôňami Pho, ale bez vývaru.

HANOI GARDEN ponúka dva najtradičnejšie druhy Pho, t.j. hovädziu (Pho bo) a kuraciu (Pho ga) a dva druhy bez vývaru (Pho xao) - smažené široké ryžové rezance s hovädzím mäsom a smažené široké ryžové rezance s kuracím mäsom.

Na prípravu vývaru pre mäsovú Pho sa používajú tieto suroviny: cibuľa, zázvor, badián (hviezdicový aníz), klinček, škorica, amóm, soľ, kryštalizovaný trstinový cukor, rybacia omáčka (viet. nước mắm); a
hovädzie kosti, najlepšie koleno a kosti obsahujúce mnoho drene, kúsky hovädzieho pliecka, stehna, glejovky.
Na pevný podiel misy: vietnamské široké ryžové rezance - bánh phở; na tenké plátky nakrájané hovädzie mäso (najlepšie stehno) alebo kuracie mäso.

Na dochutenie misy: mladá cibuľa, koriander, bazalka, mäta prieporná, koriander dlhý, bahniarka voňavá.
Nepostrádateľná je čili omáčka a pár kvapiek citrónovej (najlepšie limetovej) šťavy.

Mnohí Vietnamci si zachovávajú zaužívaný návyk a podávajú s Pho chrumkavé vyprážané chlebové tyčinky, tzv. quẩy (čínsky youtiao, obdoba talianských grissini).

Hovädzia rezancová polievka - Pho bo
Kuracia rezancová polievka - Pho ga
Vyprážané chlébové tyčinky - Quay
Smažené široké ryžové rezance s mäsom
REŠTAURÁCIA HANOI GARDEN, NOBELOVA UL. 5, BRATISLAVA *** REŠTAURÁCIA HANOI GARDEN, DRIEŇOVA UL. 33, BRATISLAVA *** *** REŠTAURÁCIA HANOI GARDEN, STARÁ VAJNORSKÁ UL. 17, BRATISLAVA *** BISTRO HANOI GARDEN, STARÁ VAJNORSKÁ UL. 17, BRATISLAVA *** BISTRO HANOI GARDEN, NA PANTOCH 8, BRATISLAVA